Hyvinvointia luonnosta -kiertue Lemmenlaaksossa, Järvenpäässä 20.8.2020

Mikä fiilis!

Järvenpään Latu järjesti yhdessä Suomen Ladun kanssa Metsämieli-ulkoilutapahtuman Lemmenlaakson metsässä.
Osallistuin ensimmäistä kertaa tällaiseen Suomen Ladun tapahtumaan ja vieläpä työharjoittelijan ominaisuudessa.

Aurinko paistoi ja oli kesän viimeisiä hellepäiviä. Tapahtuman järjestäjät ja minä tulimme hyvissä ajoin paikalle.

Tapahtuma veti paikalle kymmenen luonnonystävää, joiden kanssa lähdimme metsään tekemään 1,5h mittaista aistiretkeä. Aivan aluksi Saija Eronen Järvenpään Ladusta toivotti kaikki tervetulleeksi ja kertoi päivän ohjelmaa sekä myös retkeen liittyvästä turvallisuussuunnitelmasta.

Virva Niissalo Suomen Ladusta kertoi heidän luontohyvinvointi-toiminnasta. Aina ei tarvitse suorittaa jotain lajia vaan on hyvä myös muistaa pysähtyä ja nauttia hetkestä. Sirpa Arvonen on luonut Metsämieli-menetelmän. Hän on kirjoittanut myös kirjan Metsämieli – mielen ja kehon maastokirja, josta löytyy ne harjoitteet, joita me metsässä teimme.  Menetelmässä on vaikutteita mindfullnesista, NLP:stä ja psykologiasta. Harjoitteet on Metsä mieli – menetelmässä muokattu sopimaan luontoympäristöön. Nyt tätä toimintaa voi harrastaa Suomen Ladun jäsenyhdistyksien tapahtumissa.

Metsässä riitti tilaa ja rauhaa ohjattujen harjoitteiden tekemiseen ja jo vartissa huomasin pitävän paikkaansa Virvan puheen siitä, että metsässä oleminen vähentää stressiä sekä laskee vartissa verenpainetta ja sydämen sykettä. Mieleeni jäi erityisesti Selkäpuu -harjoitus. Etsimme kukin ison puun jota vasten nojata. Laitoimme silmät kiinni ja koitimme tuntea puun lämmön. Kylläpä teki hyvää antaa puun kannatella väsyneitä lihaksiani. Sitten oli taas virkistyneempi mieli jatkaa matkaa.

Laavulla söimme eväitämme, oli mahdollisuus paistaa makkaraa ja kuulimme Suomen Ladulle varta vasten tehdyn metsälaulun. Saimme esitteitä ja tietoa Järvenpään Ladun toiminnasta. Virva veti vielä loppuun tietoiskun luonnon hyvinvointia lisäävistä vaikutuksista ja saimme tehdä rentouttavan pienen harjoituksen Mielipakka -luontokorttien avulla. Minä valitsin kuvan lokeista. Kortin takana oli teksti, joka kannusti pohtimaan sukupolvien välillä kulkevia samoja arvoja.

Tule sinäkin mukaan kokemaan luonnon tarjoamaa hyvinvointia Metsä mieli -menetelmän tukemana mukavassa porukassa. Minä ainakin nautin täysillä!

Suvi Lehtinen

Luonto- ja Ympäristöalan opiskelija Keudasta

(Kuvauslupa saatu tapahtumassa.)