Kunto Salus on ihmisten henkireikä

Vuosi 2020 oli Kunto Saluksella varsin mielenkiintoinen. Alkuvuodesta Saluksella koettiin kaikkien aikojen jäsenmääräennätys! Tuntui, ettei neliöt enää talossa riittäneet, kun innokkaita liikkujia oli melkein jonoksi asti. Kansa janosi liikettä ja hyvää oloa talven keskellä. Helmikuussa tapahtui omistajavaihdos, kun Saluksen toimitusjohtajana pitkään ollut Johanna Ronkainen, ryhmäliikunnasta vastaava Kristiina Tirranen (jutun kirjoittaja, kuva) ja uutena Kunto Salukselle hypännyt Piia Pennanen, ostivat Saluksen liiketoiminnan. Tämä trio tarjosi saluslaisille onnesta soikeana kakkukahveja, odottaen hienoa vuotta asiakkaiden kanssa. Kuinkas sitten kävikään?

Maaliskuun puoliväli koitti ja yhtäkkiä kaikki meni sekaisin, kun COVID 19-virus sekoitti muun maailman lisäksi myös Suomen. Jouduimme tekemään pikaisen päätöksen sulkea ryhmäliikunta kokonaan, ensin pariksi viikoksi ja sen jälkeen vielä 1,5 kuukaudeksi. Kuntosalin päätimme kuitenkin pitää auki, koska siellä pystyi treenaamaan tarpeeksi kaukana toisista.  

Menimmekö paniikkiin tästä tilanteesta? Kyllä, voin kertoa, että pientä paniikkia ja huonounisia öitä oli havaittavissa, kun sähköposti alkoi täyttymään irtisanoutumisilmoituksilla ja taukopyynnöillä. Tuoreina yrittäjinä hätä kasvoi sitä mukaan, kun jäseniä jäi pitkille tauoille tai lopettivat kokonaan. Kovat kuukausikulut piti kuitenkin saada maksettua. Jouduimme lomauttamaan vastaanottotyöntekijän, ja yli 20 tuntiohjaajaa jäi yhtäkkiä ilman töitä, kun ei ollut ryhmäliikuntaa. Tilanne ei naurattanut ketään. 

Emme kuitenkaan jääneet voivottelemaan asiaa ja masentumaan sängynpohjalle. Meillähän on kuitenkin hieno liikuntapaikka ja talo täynnä upeita, taitavia ohjaajia. Päätimme tehdä digiloikan ja siirtää jumpat lähes saman tien nettiin, kun ne oli Saluksella jouduttu lopettamaan. Juuri kukaan ohjaajista ei ollut tottunut olemaan videoitavana ja aluksi se olikin outoa, kun asiakkaat puuttuivat. Kännykkä oli ainoa jumppakaveri, sen taltioidessa treenejä perustamaamme Facebook-ryhmään. Nopeasti siihen kuitenkin tottui ja tuntui mukavalta, kun asiakkaat olivat livelähetyksissä mukana liikkumassa, jokainen omassa kodissaan. Toiset tekivät tallenteen avulla jumpan myöhemmin, silloin kun se itselle parhaiten sopi. Monet jättivät kommentteja Facebookiin treenin tehtyään. Se loi mukavaa vuorovaikutusta, vaikkemme toisiamme livenä nähneetkään. Tällä hetkellä meillä on jo yli 300 kuvattua jumppaa netissä, joten valinnanvaraa löytyy. 

Nettijumpat saivat niin paljon kiitosta, että päätimme alkaa markkinoimaan niitä koko Suomen laajuudella. Olikin hauskaa, kun vähän ajan päästä meillä oli virtuaaliasiakkaita aina Turusta Tornioon asti. Tätä kautta saimme pienen pientä paikkausta menetettyjen jäseniemme tilalle. 

Kuntosalilla oli keväällä melko hiljaista. Teimme nopeasti turvatoimet salille koronan iskiessä. Täytimme salin desinfioivilla suihkepulloilla ja paperilla, jotta jokainen sai helposti putsattua käyttämänsä laitteet. Turvaväli- ja käsienpesuohjeistukset laitoimme nopeasti esille, yskimis- ja niistämisohjeita unohtamatta. Käsidesejä haalimme sieltä mistä niitä sattui löytymään. Monesta paikasta ne olivat loppu. Siivousta tehostettiin. Salilla kävivät ne, jotka eivät halunneet jättää treenejä tekemättä pandemian vallatessa Suomea. Moni kuitenkin pelkäsi salille tuloa ja vaihtoi liikunnat ulkoiluun tai kotijumppiin. Ne, jotka uskalsivat paikalle tulla, kiittelivät kovasti, ettei salia ole suljettu. Salus on ollut monelle valtava henkireikä tämän pandemian keskellä. 

Kevät eteni ja 11.5. pystyimme varovasti aloittamaan taas ryhmäliikunnan pienillä, 9 hengen ryhmillä.  Voi mikä riemu oli sekä ohjaajilla, että asiakkailla, kun sai taas kokoontua yhteen jumpalle! Edelleen jumppien kuvaamista harrastettiin ahkerasti, sillä kaikki ei suinkaan uskaltautuneet ja mahtuneet paikan päälle liikkumaan. Vähitellen kuntosalillakin alkoi olla taas enemmän elämää, kun rajoituksia purettiin. Tuntui hyvältä, kun Salus alkoi täyttyä ihmisistä ja puheensorinasta. Tätä olimme kovasti kaivanneet!

Kesä meni mukavasti, jumppia lisäiltiin ja paikkamääriä tunneille pystyimme hieman nostamaan. Ulkona pidettiin myös monia treenejä, olihan kesä ja hienot kelit! Syyskuun alkaessa aloitimme ryhmäliikunnan n. 70 viikkotunnin määrällä. Läpi syksyn jouduimme tarkastelemaan tuntien turvallisia maksimimääriä aina koronatilanteen edetessä. Turvaväleistä olemme pitäneet kiinni ja kontakteja toisiin on vältetty niin jumpissa, kuin salilla. Kesän jälkeen moni maaliskuusta asti tauolla ollut tuli takaisin liikkumaan ja he kertoivat, kuinka huonoon kuntoon kroppa oli mennyt etätyöstä ja paikallaanolosta. Enää ei vain pystynyt olemaan kotona ja liikkumatta. Kotijumppakin jo puudutti pahasti. Moni vuodattikin melkein onnenkyyneleitä ymmärtäessään, mistä on jäänyt paitsi puolen vuoden ajan. Kyllä ryhmäliikunta on niin mahtavaa porukassa ja salilla pääsee pusertamaan aivan eri tavalla itsestä mehut irti, kuin mitä olohuoneen lattialla. Ulkonakaan ei aina jaksa liikkua, lihaskuntotreenin saa parhaiten tehtyä salilla tai jumpissa. 

Tässä syksy hujahti ja Saluksella oli niin kiitollista väkeä. Tuntuu, että asiakkaat ymmärsivät koetun jälkeen aivan uudella tavalla liikunnan arvon, kun sen harjoittaminen ei ollutkaan niin itsestään selvää koko vuonna. Myös ohjaajat ovat ymmärtäneet entistä paremmin, miten ihanaa on ohjata ryhmiä sen ajanjakson jälkeen, kun vain kameralle jumpattiin ja jännitettiin, toimiiko tekniikka ja kuuluuko ääni. Edelleen jumppia kuvataan joka kuun ensimmäisen viikon ajan, jotta kotijumpparit saavat uutta ja innostavaa materiaalia. 

Loppuvuodesta Suomen, ja erityisesti Uudenmaan koronatilanne kääntyi huonoon suuntaan. Uusia rajoituksia on jaettu anteliaalla kädellä. Yksityisiäkin kuntosaleja on suositeltu laittamaan ovet säppiin ja jumpat tauolle. Me Saluksessa puntaroimme tarkasti mitä teemme. Päädyimme kuitenkin pitämään ovet auki. Asiakkaat suorastaan hätääntyivät, että ei kai Salus mene kiinni?! Niin tärkeä paikka se monelle on. Henkireikä. Sitä sanaa monet ovat käyttäneet. Saluksella pääsee pakoon korona-ahdistusta ja liike auttaa pitämään pään kasassa. Kuntosalia ja ryhmäliikuntaa ei ole todettu koronalingoksi ja silti hallitus haluaa ajaa nämä terveyttä edistävät paikat kiinni. Me noudatamme turvaohjeita ja asiakkaat myös. Näin toimimalla voimme kaikki paremmin. Pidetään salit pystyssä käymällä niissä edelleen. Ne ovat hienoja ja arvokkaita liikuntapaikkoja niin monelle meistä. Lämpimästi tervetuloa Kunto Salukselle liikkumaan!

 

Turvallista ja liikunnantäyteistä vuotta 2021! 

Kristiina Tirranen, Kunto Salus

 

Kuntosalus

Alhotie 14
09 271 3008

https://www.kuntosalus.fi/